Десет от 12-те кандидати за поста генерален секретар на ООН участваха снощи в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия «Ал Джазира», предаде ТАСС.

 

В продължение на два часа и половина претендентите изложиха приоритетите си и отговаряха на въпроси за реформирането на ООН, намирането на изход от конфликтите и други актуални проблеми.

 

Дебатите преминаха в два кръга. В първия участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора и бившите външни министри на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич. След кратко прекъсване на трибуната се качиха генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

Тагове: ; ; ;