Плановете за разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа бяха критикувани многократно от Москва през последните месеци. Руските власти подчертават, че не търсят изостряне на конфронтацията с алианса, но са готови да предприемат адекватни ответни мерки срещу действията на Запада, предаде кор. на БНР от Москва.

 

Русия възнамерява да постави днес на заседанието на Съвета Русия-НАТО за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на Алианса и засилването на военното присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. Москва смята да инициира и дискусия по внесения от Хелзинки „План Ниинистьо“ за повишаване на авиационната безопасност в района на Балтийско море, както и да акцентира върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа“.

 

Това очерта като основни теми официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария  Захарова.

 

В същото време наблюдателят на отношенията между Русия и НАТО Виктор Краменюк коментира пред БНР в Москва, че нещата в тези отношения не изглеждат никак добре:

 

«Отношенията трябва да бъдат поне изгладени, защото има много проблеми и то предимно в сферата на пропагандата и от двете страни. Има много шум в системата на тези отношения и трябва да сте наясно, че има нанесена вреда в тези отношения. Въпреки че не изключвам, че на тази среща можем да чуем думи в посока на търсенето на възможности към регулирането на отношенията, сега те не са регулирани. Отношенията между двете страни се намират в опасно състояние. Трябва и двете страни да намерят начини през дипломацията и директните разговори нещата да бъдат обезопасени».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;