ИД публикува ново видео с участието на британския военен фотокореспондент Джон Кентли, който е в плен от 2012 година, съобщи вестник  Mirror.

 

ИД вече няколко пъти публикува обръщения на Кентли. В едно от тях бившият кореспондент на вестниците The Sunday Times, The Sun и The Sunday Telegraph споделя, че е попаднал в  плен в Сирия през 2012 г, призовава САЩ да се откажат от военната операция срещу ИД.

 

В новото видео Кентли е на фона на разрушената сграда на университета в иракския град Мосул. Както отбелязва Мирър, 43-годишният журналист изглежда изтощен. Той споделя, че авиоударът е бил нанесен по университета преди около три месеца. Според него, «бомбите са били много големи, говорим за над 900-килограмови бомби».

 

«Следва да си зададете въпроса, защо коалицията взе решение да унищожи университета? Никой тук не знае защо. Ако ги попитате «защо, защо», то те ще ви кажат — «не знаем», — казва Кентли, добавяйки, че «нормалният ежедневен живот е бил напълно унищожен».

 

Във видеото, което се появи през март в интернет, журналистът е облечен в черни дрехи, разхожда се из разрушения Мосул и разказва за живота на града.

Кентли говори за «декемврийското време». Той критикува действията на президента на САЩ Обама в борбата срещу ИД и я нарича безполезна.

Във видеото, публикувано през февруари миналата година, Кентли говори за аспектите от живота на територията на «халифата», провъзгласен от ислямистите.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;