Ливан е заинтересован от доставката на руско оръжие за борба с терористите. Бейрут помоли за доставка на противотанкови ракетни комплекси «Корнет», оръдия и танкове Т-72, заяви посланикът на Ливан в Русия Шауки Бу-Насър.

 

«Ливан се нуждае от въоръжение за борба с терористите, Бейрут има нужда от руските противотанкови ракетни комплекси «Корнет». Ние все още провеждаме преговори с руската страна за получаването на този вид въоръжение, това е много важно за нас. На експертно ниво върви доработка на детайлите», — заяви дипломатът.

 

Според него, Ливан е помолил също и за «оръдия и танкове Т-72».

 

«Руската страна обеща да модернизира системите на тези танкове, защото Ливан помоли също за доставка точно на тези танкове, на амуниции за оръдията също. Всичко това е за борба с тероризма», — отбеляза Насър.

 

Посланикът добави, че преговорите се намират в «напреднал стадий», Ливан се надява да получи оръжието тази година.

 

«Доколкото знам, главният въпрос е да се договорим окончателно за цената на въоръжението, защото Русия обеща да проучи молбата на Ливан да се понижи цената, а също да проучи въпроса за получаване на хеликоптери като бонус», — поясни ливанският дипломат.

 

От друга страна, съобщи Насър, продължават дискусиите около плащането на оръжието: «преди имаше траншове от Саудитска Арабия, но за съжаление те ги спряха».

 

«Това създаде проблеми за Ливан. Затова, доколкото знам, ливанското правителството в момента търси начини за плащане на въоръжението. Това са главните въпроси. Но що се отнася до списъка на въоръжение — това вече е съгласувано. В момента се дискутира как да реализираме всичко това по-скоро», — отбеляза той.

 

«Считам, че делегация на Ливан ще пристигне в Русия, за да се подпише съответният договор. Или  обратното — руска делегация ще пристигне в Бейрут. До момента нямам яснота по въпроса за датите на визитата, работи се по въпроса», — добави ливанският дипломат.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;