Американският милиардер и инвеститор Джордж Сорос сподели, че, според него, европейските лидери могат да предотвратят разпада на Европейския съюз след референдума за излизана не Великобритания от него.

 

Според финансиста, европейските лидери трябва да признаят собствените си грешки и след Брекзита да създадат ЕС наново такъв, за да могат другите страни да поискат да се присъединят към него.

 

Най-важният актив на ЕС, според Сорос, е Украйна. Той се аргументира с това, че нейните граждани «са готови да умират, защитавайки своята страна».

 

Сорос вярва в това, че украинската власт ще проведе необходимите реформи и счита, че на украинците им е провървяло с правителството.

 

ЕС трябва да оказва на Киев по-голяма подкрепа, счита Сорос.

 

Финансистът отбелязва, че е необходимо ясно разделяне на членството в ЕС и в еврозоната.

 

«Тези щастливци, които не са членове на еврозоната, не трябва да се подлагат на дискриминация. А в самата еврозона трябва да се създаде собствен финансов орган и бюджет», — счита милиардерът.

 

Според него, страните от ЕС трябва да започнат да използват възможностите на кредитирането. Ръководителите на ЕС ще постъпят глупаво, ако не се възползват от кредитния потенциал на съюза, твърди Сорос.

 

 

 

 Американският инвеститор счита, че ЕС трябва да се обезопаси от възможни външни врагове, които мога да се възползват от неговата слабост.

 

Сорос счита, че ЕС трябва напълно да преразгледа своята «неефективна» политика по отношение на мигрантите.

 

«Ако ЕС съумее да постигне прогрес в тези направления, той ще може да се превърне в структура, към която ще се стремят…Ако не успее — хората, желаещи да спасят ЕС в неговия нов формат, са длъжни да последват примера на младите активисти от Британия. Сега защитниците на ЕС трябва както никога преди да търсят способи останалите да усетят тяхното влияние», — прави заключенията си Сорос.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;