Посланиците на Франция, Белгия, Унгария и Япония получиха висши държавни отличия за заслуги за развитието на двустранните отношения с България, съобщи БНТ. Президентът Росен Плевнелиев връчи ордените на дипломатите на церемония на «Дондуков» 2:

Всеки един от вас е изключителен приятел на България.

 

Унгария е сред водещите инвеститори у нас. Миналата година, стокообменът между двете държави е 1 милиард и 250 милиона евро. Извън постигнатото в икономически план, посланикът на Унгария Андраш Клейн сподели:

 

Аз представлявах родината си в родината на майка ми. С този орден се надявам малко по-достойно да застана пред паметта на майка ми и пред паметта на баба ми. Това бяха двете жени, които още от дете ме научиха да обичам България.

 

Със сърце, пълно с благодарност, си тръгва и посланикът на Япония Такаши Коидзуми:

 

България е популярна сред японците основно с три неща — кисело мляко, розите и състезателя по сумо Котоошу.

 

Белгия винаги е подкрепяла реформата в българското правосъдие, припомни посланикът на кралството Аник ван Калстър. Липсата на напредък в борбата с корупцията и независимостта на съдебната система е повод за безпокойство за Франция, посочи посланик Ксавие ла Пер льо Кабан. За него България остава втори дом:

 

Моят мандат приключва, но България остава в мен. Може би един ден България ще ми окаже честта да ме направи свой гражданин. Ще продължа да се чувствам винаги тук у дома, както гласи българската поговорка «От където е жената, там е родата».

Тагове: ; ; ; ;