Конституцията на България съдържа текст, който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но нито Конституцията, нито Законът за политическите партии дават легална дефиниция за етническа партия.

 

Това заяви в предаването „Тази сутрин” на бТВ лидерът на ДОСТ Лютви Местан по повод отказа на съда да регистрира политическата сила.

 

Според Местан мотивите на Софийски градски съд са „скандално неприемливи” и не може да се говори за търсене на „духа на закона”. Според него сегашната ситуация създава риск от съдебен произвол:

 

„Ако критерият (за етническа партия – б.р.) е преобладаващ брой членове от един етнос, то всички български партии са етнически”.

 

По отношение на самата абревиатура ДОСТ („приятел”), бившият председател на ДПС посочи, че думата е персийска и е дошла в българския език от турския.

 

„Има редица други примери за регистрирани български партии, чиито наименования или абревиатури са чужди думи – „Атака”, управляващата партия (…) На немски, английски, испански може, но когато е дума, навлязла в българския език от турския – не може (…) Нима турският език е език второ качество?”, запита Лютви Местан.

 

Той нарече „комична” тезата, че е станал излишен след подобряването на отношенията между Турция и Русия.

 

„Както и да се развиват отношенията между Москва и Анкара, никой няма да промени отношението на нашата партия, че диалогът между Русия и Европа трябва да стъпи върху международното право (…) Русия се явява в ролята на агресор, на окупатор”, заяви Местан.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;