Силите на опозицията чрез няколко рейда са се сдобили с над 10 хиляди броя документация на Ислямска държава. Предварителният анализ на материалите позволи на спецслужбите на САЩ да получат по-добра представа за структурата, нюансите на организацията и нейните планове за терористични атаки извън САР и Ирак. Това съобщи в понеделник телевизия CNN.

 

«Открити са над 10 хиляди документи, включително пособия, пропагандна литература, съдържанието на телефонни карти, портативни компютри и цифрови носители. Проучването на тази информация продължава с цел по-доброто разбиране на структурата и методите на дейност на ИД. Особен интерес представлява системата за обезпечаване на потока от чуждестранни бойци в Сирия и Ирак» , — цитира телевизията думите на официалния представител на въоръжените сили на САЩ, участващ в операциите срещу ИД в Ирак и Сирия, полковник Кристъфър Харвър.

 

Спецслужбите на САЩ са знаели за плановете на ИД да съсредоточат усилията си над осъществяването на терористични атаки в страните от Запада, макар сроковете и целите да не са били известни.

 

«Ние знаехме, че те се движат в тази посока», цитира CNN думите на източника си от американските спецслужби.

 

Той цитира определени аерогари и търговски центрове в качеството им на цели на диверсии от страна на ИД, която се опитва да се адаптира към променящата се обстановка.

«Това не е признак на слабост или отчаяние. Те се адаптират», — отбеляза източникът.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;