Със заглавие «Единството на НАТО бе изпитано от Русия и даде няколко пробива» вестник  The New York Times публикува статия, в която се казва:

 

«Президентът Обама и лидерите на европейските държави на срещата на върха на НАТО се опитаха да демонстрират единството на фронта.

 

Както заяви Обама, всички опасения, че излизането на Великобритания от Европейския съюз може да разруши по-широкия трансатлантически алианс в сферата на сигурността, са «преувеличени».

 

 

В същото време, както стана ясно, във Варшава зад външното единство в Европа в крият все повече доказателства за разногласия, — продължава изданието.

 

Болшинството от тях са относно следното: следва ли да се сдържа или умиротворява Русия, която продължава своите непредсказуеми действия на изток от границите на алианса.

 

По въпросите от икономическите санкции, които трябва да окажат натиск върху Русия, до военните маневри с цел сдържането на Москва, Германия, Франция и Италия проявяват признаци на готовност към ход назад от твърдата позиция, която те заемаха след анексирането преди две години на Крим.

 

 

Премиерът на Италия Матео Ренци неотдавна взе участие в проведения от президента Путин Петербургски международен икономически форум, който бе организиран както срещите в Давос и бе игнориран от болшинството лидери на ЕС, твърди изданието.

 

Президентът на Франция Франсоа Оланд говори за нуждата от взаимодействие с Русия.

 

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува мащабните военни учения в Полша през миналия месец, твърдейки, че те провокират Русия.

 

Той нарече «дрънчене с оръжие» всичко това, пише изданието.

 

«Президентът Путин подлага на изпитание тези държави, той разбива единството в тях», — счита бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Николас Бърнс.

 

Той неотдавна е бил в Европа и заявява:

«Поразен съм от това което видях: ръководството на Европа е разбито по отношение на Русия», — пише изданието.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;