Североатлантическият алианс се вторачи в измислени заплахи, се казва в коментара на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова след срещата на върха на НАТО във Варшава.

 

Според нея, руската страна внимателно изучава решенията от срещата, но дори техният първичен анализ доказва, че НАТО както и преди «e изгубен в някакъв военно-политически превод».

 

Вместо да се обединят усилията на всички отговорни международни играчи за противодействие на реалните заплахи, алиансът се бори с измислени заплахи и концентрира усилията си върху «заплахи от Изтока», които не съществуват.

 

«Драстичният дисбаланс при укрепването на натовските флангове на фона на безпрецедентните мащаби на терористичната опасност от юг свидетелства за все по-очевидното откъсване на политиката на блока от действително реалните потребности за защитата и гарантирането на безопасността на гражданите на страните-членки на НАТО», — заяви Захарова.

 

 

Тя отбеляза, че алиансът съзнателно игнорира дългосрочните негативни последици от действията на Вашингтон и Брюксел, форсиращи реализацията на плановете за ПРО в Европа, рискувайки цялата система на евроатлантическа сигурност. Опитите за «демонизация» на Русия, които целят да се оправдае строителството на военна инфраструктура, вече имат хипертрофирали форми, се казва в документа.

 

Москва разчита да получи обяснения от представителите на НАТО по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО, който ще се състои на 13 юли.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;