Новото правителство на Сирия начело с Имад Хамис се закле във вярност на Конституцията пред президента Башар Асад. Това съобщи телевизия «Сурия».

Кабинетът бе сформиран на 3 юли и след клетвата трябва да представи програмата си в Народния Съвет (парламента) на САР. Хамис бе назначен за премиер на 22 юни.

По-рано от 2011 година той заема в четири правителства поста министър на енергетиката.

 

В кабинета влизат 26 министри и пет държавни министри, 18 от тях са нови лица. Освен Хамис, който успя да обезпечи работата на енергийната система на Сирия във военни условия, ключова фигура в новия експертен кабинет на САР е и Адиб Маяде. Преди назначаването му на поста министър на икономиката и външната търговия той заема длъжността ръководител на Централната банка на САР. Заслуга на Маяле е това, че той не допусна тоталното сриване на сирийския фунт — националната валута.

 

Двамата вице-премиери — Фахд ал-Фрейдж и Валид Муалем, както и по-рано, оглавяват съответно министерството на отбраната и външните работи. Ръководител на МВР остава Мухамед аш-Шаар.

На останалите постове са назначени технократи, свързани с партийния апарат и ползващи се с доверието на президента, които по-рано са заемали ръководни длъжности в своите министерства.

 

Представителят на вътрешната лоялна опозиция Али Хейдар (от Сирийската социална националистическа партия) както и преди ще се занимава с въпросите на националното примирие.

В кабинета влизат три жени. Рима ал-Кадри получи длъжността министър на труда и социалните грижи.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;