Вестник Le Monde:

«За противоракетната отбрана на НАТО на европейска територия това е важен етап, дори ако разполагането на системите все още да е далеко от завършването.

 

Както и беше предвидено, 28-те страни-участнички в алианса заявиха за въвеждането на системи на ПРО на «начално ниво на оперативна готовност».

 

«Това означава, че американските кораби, базиращи се в Испания, радарът в Турция и системата за прихващане в Румъния понастоящем са готови да действат заедно под командването и контрола на НАТО», — заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

 

«По такъв начин, върху теорията на Европа е налице готовността да се неутрализира внезапен ракетен удар от страна на Иран, противникът, когото в алианса дори не назовават по име, — пише изданието.

 

Техниката, разположена в Европа, беше финансирана чрез стотици милиони долари от САЩ, които през 2002 година инициираха създаването на европейския ракетен щит.

 

2016 година е вторият етап — в резултат на него до 2020 година трябва да се създаде цялостна система за отбрана, способна да се противопостави на каквато и да е ракетна заплаха, идваща от региона на Близкия Изток или Северна Корея.

 

Тази програма е предмет на сериозни търкания с Русия.

 

Москва не изпуска случая постоянно да припомня, че става дума за агресивна стъпка, защото тя вижда в това заплаха за собственото й стратегическо въоръжение.

 

Точно така Москва протестира срещу разполагането на противоракетната система в Северна Корея, обвиненията са за нарушаване на регионалното равновесие.

 

Американският проект в Европа създава от самото начало проблеми за Франция, която не иска нейната собствена програма за ядрено сдържане да се обезцени от новата система на ПРО, в това число в промишлен и финансов план, защото ПРО изисква мащабни инвестиции.

 

Варшавската декларация за трансатлантическа сигурност напомня за начина, по който трябва да се изгради отбранителния потенциал: ядрени средства, обичайни средства и компоненти от противоракетна отбрана…

 

Европейските съюзници до момента инвестираха много малко в собствения си противоракетен потенциал, който в перспектива би могъл да стане елемент от настоящия колективен щит.

 

Но от военна гледна точка има проблем: мащабните инвестиции на Русия и други играчи в създаването на авиационни и космически прихващачи и ракети, способни да създадат непроницаема зона над големи територии….

 

«Това ни безпокои повече от всичко, — признава чиновник от НАТО във Варшава. — Русия разполага тези средства на Камчатка, в анклава Калининград и в Крим».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;