Иран строи разширение на атомната си централа «Бушер» с нов реактор и най-вероятно биха имали интерес, вместо да купуват от «Атомстройекспорт» ново производство, да купят вече произведено оборудване. България, обаче би загубила много пари от продажбата, каза в предаването «12+3» Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.

 Правителствена делегация замина за Иран, за да проучи интереса на страната към реактора на АЕЦ „Белене“. Продажбата е един от вариантите, след като страната ни беше осъдена от арбитражния съд в Женева да плати 550 милиона евро на руската «Атомстройекспорт».

 

Хиновски посочи, че закупуване на старо оборудване за АЕЦ се практикува по света, но България е шампион:

 

«За втори път ще продаваме на загуба, закупено от нас оборудване. Първият път беше, когато платихме първите реактори за АЕЦ «Белене», които «Атомстройекспорт» взе обратно и ги вложи в една руска централа, но ние ги продадохме на безценица, с огромна загуба. Сега се оформя същият сценарий».

 

Ние сме против едно такова прибързано решение, като се имат предвид перспективите, каза още Иван Хиновски. Според него закупеното оборудване за АЕЦ «Белене» може да се използва в следващите 20 години без проблем.

 

Той е категоричен, че реакторът не може да бъде инсталиран на мястото на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй», но нов реактор може да бъде инсталиран до 5-и и 6-и блок.

 

«Един добър вариант, който трябва да се анализира, е там да бъдат изградени един или два блока с оборудването за АЕЦ «Белене». Това е по-добрият вариант и има много плюсове. Този проект не може вече да е държавен, той трябва да бъде корпоративен проект. Но за това се иска много умения и знания от държавната администрация», коментира Иван Хиновски.

 

Той каза още, че в момента реалната цена на оборудването е два пъти по-голяма от тази, която държавата е платила на «Атомстройекспорт»:

 

«Над 1 милиард евро струва това оборудване. Ако го продадем за сумата, която плащаме на «Атомстройекспорт», ще загубим половин милиард».

 

«Само след 15-20 години България ще бъде принудена да строи ядрен блок, като базова мощност, защото тогава няма да имаме 5-и и 6-и блок. Тогава няма да имаме голяма част от нашите ТЕЦ, които ще бъдат затворени по силата на международни конвенции за опазване на въздуха и за борба с климатичните промени.

 

И изведнъж ние след 20 години драстично ще загубим генериращи мощности. Един ядрен проект се изгражда между 12 и 15 години, значи ние след 1 година трябва да започнем да се организираме», посочи председателят на Българския енергиен форум.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;