Съществуващите разногласия, счита Милош Земан, трябва да се преодоляват само чрез преговори.

Президентът на Чехия Милош Земан високо оцени плановете да се проведе на 13 юли заседание на Съвета Русия-НАТО. Той апелира за диалог с Москва и в други сфери.

Такова изявление направи той в събота на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО във Варшава.

 

«Подчертах, че този диалог трябва да се осъществява и в редица други области, — отбеляза Земан. — Трябва да се говори за активизиране на обмена на студенти, туристи, бизнесмени, на срещи между политици».

 

«Ракета с термоядрена бойна глава може да се използва само един път, а диалогът може до се води постоянно», — добави той.

 

Земан апелира за снижаване на напрежението в отношенията между НАТО и Русия. Съществуващите разногласия, според него, следва да се преодоламон само на масата на преговорите.

 

«Диалогът между НАТО и Русия е необходимост,- подчерта Земан. — Отношението на Алианса към Русия е двойнствено. В изявленията си НАТО подлага Русия на критика. В същото време в някои сфери Русия се разглежда като партньор».

 

Земан изрази съмненията си относно ценността на приетите решения за разполагането в източния фланг на алианса на четири многонационалин батальони.

 

Според него, Чехия «уважава желанието на Полша и страните от Балтика, а също вероятно и на Румъния да приеме тези 800 човека на своя територия», но «от военна гледна точка това е по-скоро символична, а не ефективна бройка».

 

«Чехия не разглежда нищо подобно и не е молила за подобно нещо», — добави президентът.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;