В САЩ отново искат премахването на думите “мъж” и “жена”

Група демократи от щата Калифорния направиха предложение федералните закони за брака да бъдат “по-неутрални” чрез премахването в тях на такива понятия, като “мъж” и “жена”, съобщават западните медии.

 

Съответният законопроект е внесен за разглеждане в Конгреса от члена на палатата на представителите Луис Капс заедно с 23 негови колеги от партията, предаде Huffington Post.

 

“Необходимо е нашите ценности да са отразени в нашите закони. Това е част от нещото, което трябва да направим, за да коригираме установените вече рамки”, – поясни Капс.

 

Вместо думите “мъж” и “жена” законодателите предложиха използването на по-неутралното понятие “съпруг” и “съпружеска двойка”. За целта трябва да се промени част 31 от федералното законодателство.

 

Припомняме, че процеса на легализиране на еднополовите бракове започна през 1989 г., тогава те бяха узаконени в Дания. Първият еднополов брак бе сключен в Холандия през 2001 г.

 

Еднополовите бракове вече са легализирани в около 20 страни, включително Финландия, Шотландия, Люксембург и др.

 

В края на юни 2015 година Върховният съд на САЩ узакони еднополовите бракове в САЩ.

Месец след като Върховният съд на САЩ узакони еднополовите бракове във всички 50 щата на съюза, Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се произнесе по делото Олиари и други срещу Италия, с което намери нарушение на Европейската конвенция за правата на човека в това, че италианската държава не е предоставила никаква възможност на еднополовите двойки да узаконят семействата си.

 

Съдът установи нарушение на Член 8 от Конвенцията — право на зачитане на личния и семеен живот.

 

Това е първият път, в който ЕСПЧ се произнася, че правно признаване на еднополовите съюзи (напр. чрез регистрирано партньорство или граждански съюз) трябва да е достъпно за еднополовите двойки.

 

Съгласно решението на Съда, италианското правителство не е отдало нужното внимание на „индикациите” от страна на гражданите на Италия и на италианските съдебни институции, които са дали ясен знак, че юридическото признаване на правата и отговорностите в еднополовите съюзи е необходимо. С това ЕСПЧ ясно показа, че търси баланс между тълкуването на закона и настроенията на националните власти.

 

Решението е от значение за всички държави-членки на Съвета на Европа, сред които и България, която понастоящем е в положение сходно на това в Италия — без никаква форма на правна уредба за семействата на еднополови двойки. Това решение означава, че ЕСПЧ вероятно би намерил идентично нарушение при дело, заведено срещу всяка друга държава-членка, подписала Конвенцията, която е в сходно положение. Понастоящем мнозинството от тези държави са в Източна Европа, а сред тях е и Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...