АНДЖЕЙ ЗАУХА, кореспондент TVN в Москва: Най-главнте лидери на руския «враг» се срещат във Варшава, за да вземат решение, чиято цел е Русия. Сложно е да си представим, че обществеността не следи, затаила дихание, върху случващото се в полската столица.

 

Емоциите се подгряват от средствата за масова информация и от някои експерти. Според тях, с тази среща започва последният етап от подготовката за нахлуването на алианса в Русия. Утре и вдругиден ще бъдат взети решения относно строежа на нови военни бази и складове за оръжие, а по-късно — разполагане на ядрено оръжие близо до руските граници.

 

За агресивния характер на НАТО говори прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Но болшинството експерти и военни подчертават, че варшавската среща само потвърждава това, което по-рано бе решено във вашингтонските кабинети и е отдавна известно. Тенденцията е укрепване на източния фланг на НАТО под предлог за отпор на агресията от изток. Това може да е неприятно, но не е трагедия. До нападението над Москва има още много време.
Четирите нови батальони на източната граница на алианса- многонационални и разположени в четири различни държави — това не представлява никаква военна заплаха, и, както говорят руснаците, имат само и единствено пропаганден характер.

 

Но опасенията на Москва са предизвикани от друго — това са бази с елементи на американските системи на ПРО в Полша и Румъния.

 

ПАВЕЛ ФЕЛГЕНГАУЕР, военен експерт: Руските военни отдавна посочиха, че това не са бази на противоракетна отбрана. Те заявяват, че там могат да се разположат настъпателни ракети. Много бързи и необикновено точни, които могат да попаднат в прозореца на резиденцията на Путин.

 

Ракетите могат да долетят толкова бързо, че Путин дори няма да успее да се качи на въртолета, за да се евакуира. Две бази, защото Путин повече от половин години прекарва в Сочи, тогава върху него може да се осъществи нападение с помощта на базите в Румъния. А ако той е в Москва или в подмосковската резиденция, тогава ракетите биха могли да излетят от базите в Полша.

 

Именно тези бази ще бъдат първите в списъка на целите за незабавно унищожаване в случай на ръст на напрежението, за да не може да се изстреля нито една ракета. Русия има отговор на укрепването на източния фланг на НАТО — той е известен отдавна: нови дивизии по нейните западни граници.

В ефир на 7 юли 2016 година.

 

(News Front публикува някои преводни чуждестранни материали не защото подкрепя тезиje в тях, а за да информира читателите си за случващото се в чуждестранната преса по повод актуални събития).


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;