Част от ннтервюто на военния експерт доц. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната и настоящ директор на Института по отбрана в предаването «Неделя 150» по «Хоризонт».

 

«Държавните ръководители на страните- членки на НАТО достатъчно категорично потвърдиха ангажимента си за защита на страните от евентуална агресия.

 

За първи път от десетилетия, Русия е посочена много ясно като потенциален агресор, като страна, която нарушава и действа срещу установената европейска архитектура за сигурност, срещу своите  близки страни и има провокационни действия спрямо страни-членки на НАТО.

 

Страните дадоха ясен сигнал на Русия за готовността си за диалог.  Предстоящият съвет НАТО – Русия няма да достигне конкретни решения , но показва добра воля на НАТО да търси и политически диалог.

 

4-те мултинационални батальона в Прибалтика не могат да спрат Русия, но могат да имат много голям принос, за да възпрат евентуални провокативни действия от страна на Русия, тъй като въпросът при съвременните заплахи и начин на действие, който обозначаваме като «хибридна заплаха», или «хибридна война», не е да имаме голям брой военнослужещи или тежко въоръжение, а да може да се реагира бързо.

 

Самото наличие на съюзници от Съединените щати, Великобритания, Канада и Германия на територията на Балтийските страни и Полша вече е много ясен индикатор, че каквото и да се случи, много бързо ще бъдат задействани механизмите на член 5-ти и няма да има никакво колебание от страна на НАТО».

 

По повод исканията за демилитаризация на Черно море, Тагарев изтъкна:

 

«Не ми е известен случай в историята, когато при наличие на някакво напрежение между две страни или група страни едната е решила да се разоръжи и е гарантирала по този начин своята сигурност. Няма такъв случай в историята. Това може би звучи добре, но за да се случи такъв процес трябва да има желание на всички страни, които имат отношение към региона. 

 

В момента това което виждаме абсолютно категорично и ясно е, че Русия инвестира огромни средства за да милитиаризира в много висока степен Кримския полуостров».

 

«По отношение на липсата на конкретни решения за Черно море от срещата във Варшава, въпросът не е оставен «встрани».

 

Поради активната позиция и търсене на решение от страна на Балтийските страни и Полша, намирането на решение е в по-напреднала фаза, докато в Черноморския регион, се признава важността му, признава се, че има възможност за насочване на миграционни потоци, но остава да бъде намерено решение за разработване на съответните планове, но това ще стане.

 

Позицията на Великобритания в НАТО не е отслабена заради решението на страната да напусне ЕС , военните й ангажименти в Балтийския региони и Афганистан са налице. Президентът на САЩ може да окаже някакво влияние върху курса на страната в НАТО, но не и да го промени драматично».

 

(От 13 март до 29 май 2013 г. Тодор Таагерв е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков, бел.ред.)

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;