Жителите на полската столица, където бе проведена срещата на НАТО, излязоха на улиците, протестирайки срещу дейността на Североатлантическия алианс.

 

Участниците в протеста носеха плакати с призиви да се спре дейността на НАТО, да се прекрати разпалването на война и да се спре разполагането по цяла Европа на военни бази на НАТО, участниците скандираха антивоенни лозунги.

 

Първоначално участниците в акцията трябваше да преминат от площад Шарл де Гол до Националния стадион, където се провеждаше срещата на НАТО, но заради преградените улици бяха принудени да променят маршрута и се насочиха към сградата на американското посолство.

Във варшавските акции на протест срещу дейността на НАТО взеха участие и граждани на други страни — от Русия, Чехия, Украйна, Франция, Германия, Великобритания, Белгия, Испания и САЩ.
По време на срещата на върха на НАТО бяха планирани 12 публични акции, включително демонстрация на противниците на военния блок. Представителите на планираните протести предварително анонсираха, че ще преминат през града с лозунга «НЕ на войната и базите на НАТО».
Полските власти предприеха безпрецедентни мерки за сигурност във Варшава. Бяха преградени десетки улици и територията около Националния стадион, както и около историческия център на града.

Движението на един от централните мостове на Варшава също се оказа спряно.

 

Участниците в протеста носеха със себе си хляб и скандираха лозунга: «Парите за гладните, а не за танкове».

 

Месец по-рано в Полша премина протестна акция срещу военните учения на НАТО «Анаконда». Тогава гражданите на Полша заявиха, че са против присъствието на територията на страната на чуждестранни войски.

 

Във военните учения «Анаконда» участват, освен всички останали, и около 12 хиляди военнослужещи от Полша.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;