Докладът на Чилкот за «погрешното решение» на Великобритания за нахлуването в Ирак не откри по същество нищо ново: само поредното доказателство за зловещото пренебрежение към реалните факти и международното право по време на подготовката и нахлуването в Ирак. В същата светлина са многобройните публикации по целия свят — от момента на нахлуването и до днес.

 

Журналистите цитираха популярни лица, разкриващи нови и нови факти за фалшифицираните доказателства срещу Садам Хюсен по повод наличието в Багдад на цял арсенал от оръжия за масово унищожение, както и по повод въображаемата му връзка с Ал-Кайда…

 

Например, председателят на комитета по въоръжените сили на Конгреса в САЩ Карл Левин говори в горната палата на Конгреса и заяви, че предполагаемите връзки между Садам Хюсеин и събитията от 11 септември или терористичната групировка «Ал-Кайда» са «фикция». Той придружи изказването си с изчерпателни доказателства

 

И в САЩ, а и във Великобритания властите традиционно игнорират подобни разобличания.

 

Международните организации също не обърнаха внимание върху това.

 

В доклада, който се появи на бял свят тези дни, се съдържат преки и персонални обвинения срещу екс-премиера на Великобритания Тони Блеър, който оглавяваше страната в продължение на десет години, от 1997 до 2007 г.

 

Според авторите на доклада, Блеър не просто се е доверил на грешни данни на разузнаването, но съзнателно е настоявал Великобритания да участва в нахлуването, изпълнявайки даденото на американския президент обещание — въпреки волята на Съвета за сигурност на ООН.

 

Т.е. Блеър не е обвинен в грешка, а умишлени действия, противоречащи на британското и международното право.

 

Резултатът от нахлуването в Ирак е известен.

 

Беше свалено законното правителство на страната, което не е представлявало, както се посочва в доклада, заплаха за световната общност.

 

По данни на вестник Гардиън, във войната в Ирак са загинали от четвърт милион до половин милион човека, включително 179 британски войници, от 3.5 милиона до 5 милиона жители са били принудени на напуснат домовете си.

 

В близкоизточния регион се възцари хаос, избухнаха нови войни…

 

В резултат на всичко това в света възникнаха и избуяха нови и страшни сили, такива, като Ислямска държава и «Джебхат ан-Нусра», които завзеха огромни територии, за да установят над тях диктатура на средновековно варварство, значително по-страшна от свалената диктатура на Садам Хюсеин.

 

Броят на жертвите продължава да расте всеки ден. И всичко това — вече 13 години.

 

Години след нахлуването в Ирак на бял свят се появи британски доклад в размер на 2.6 милиона страници. Чилкот привежда множество доказателства за това, че има не само някаква си вина за това, което се случи в Близкия Изток, а има КОНКРЕТНИ ВИНОВНИЦИ.

Следвайки елементарната логика, на дневен ред е въпросът за тяхната отговорност.

 

През миналия век историята ни предложи множество прецеденти, когато световната общност определи степента на отговорността на държавни лица при военни действия.

 

Очакваме Международния съд в Хага да подведе под отговорност лидерите на САЩ и Великобритания за «престъпления срещу човечеството».

Движение «Че Гевара»

Съюз на комунистите в България

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;