Енергийният министър Теменужка Петкова намекна, че строежът на втората атомна централа може да се възобнови. Тя заяви това по време на извънреден брифинг след на твърденията по-рано на Румен Петков.

 

«Прави се пълен анализ за бъдещето на втората централа. Не изключваме нито един вариант, поясни тя за варианта да възобновим строежа на централата. Каквото и да решим обаче ще трябвал да работим с «Атомстройекспорт».

 

«Не изключваме нито един вариант, отговори енергийният министър в отговор на въпрос възможно ли е да построим АЕЦ Белене, след като вече имаме лицензирана площадка и готов реактор. Искаме с всички партии да го решим, обясни Петкова.

 

По думите й, към който и вариант да тръгнем, той трябвало да е взет със съгласие между всички. Според нея, ако решим да правим втора централа, изниквал въпросът откъде ще се намерят парите.

 

Коментарите на Петкова идват няколко часа преди българска делегация с премиера Борисов да замине на посещение в Иран. Предполага се, че българската делегация ще сондира дали може да продаде оборудването за АЕЦ «Белене” на Ислямската република.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;