Много високопоставени немски чиновници искат да възстановят отношенията между Германия и Русия и по възможност да ги върнат на това ниво, на което се намираха те по времето на канцлера на Германия Герхард Щрьодер, пише Foreign Policy.

 

Независимо от това, че на власт е Ангела Меркел, в политическите кръгове на Германия расте влиянието на нейния предшественик.

 

Налице е явление, което може да се нарече «щрьодеризъм». Според тази концепция, Берлин се нуждае от «особени отношения» с Москва и трябва да направи всичко възможно, за да ги запази, отбелязва изданието.

 

Към привържениците на тази позиция авторът отнася министъра на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел и министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, защото за тях нормализирането на руско-немските отношения са дългосрочна цел.

 

Габриел постоянно заявява за необходимостта от сваляне на санкциите срещу Русия и изразява становище в подкрепа на проекта «Северен поток-2», а немският външен министър критично оценява присъствието на силите на НАТО в Източна Европа.

 

 

 «Западните съюзници на Германия бяха готови да повярват в това, че ерата на «щрьодеризма» е стигнала до края си. Но след кратко прекъсване тя пак се завърна», — заключава изданието.
След началото на изострените през пролетта на 2014 година отношения, би могло да се стори, че охладняването между страните ще е за дълго време, но ситуацията постепенно се промени.
Отношенията между Москва и Берлин се изостриха след референдума в Крим, в резултат на който той влезе в състава на Русия. Тогава 96.77 % от жителите на полуострова гласуваха за присъединяването на Крим към Русия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;