Няколко полицаи пострадаха по време на безредиците с леви активисти в Берлин в събота вечерта, точният брой на ранените граждани и задържаните на този етап не е известен, съобщи пресслужбата на полицията.

В района на Фридрихсхайн около 2000 леви активисти проведоха протест срещу ликвидирането на т.нар. «алтернативен жилищен проект». Става дума за символично заети празни сгради.

 

Първоначално протестът се провеждал мирно, но скоро след неговото начало радикално настроени участници в акцията, които в Берлин наричат «леви автономисти», започнали да хвърлят по полицията камъни, бутилки и др. предмети.

Според съобщението на вестник Berliner Morgenpost, разбити са множество стъкла на домове, повредени са автомобили на полицаи.

 

«Протестиращите са главно млади хора в черни дрехи, действията им са насочени срещу полицията, която се намира в района на заселените места от «леви автономисти», — пише изданието.

 

Първите сблъсъци започнали около 22.15 ч. местно време, стражите на реда се опитали да спрат нарушителите, употребен е сълзотворен газ срещу протестиращите.

Според радиостанция Inforadio, използван е също водомет, което за берлинската полиция е крайна мярка.

Властите изпратили срещу протестиращите около 1800 полицаи не само от столицата, но и от други региони.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;