Игор Николайчук, началник сектор по проблемите на регионалната сигурност в статия за «Московский Комсомолец» пише, че след референдума за излизането на Великобритания от ЕС всички изявления на НАТО за «руска заплаха» вече нямат смисъл.

 

«След референдума за излизането на Великобритания всички стандартни изявления на НАТО за «руска заплаха» напълно губят смисъл, — твърди експертът.

 

«Европейският съюз е ударен. Това вече не е геополитически и по-главното, това вече не е геоикономически съперник номер едно на САЩ.

 

От гледна точка на регионалната сигурност в момента ние сме свидетели на нова реалност.

 

Не бих се изненадал, ако един от основните въпроси на срещата на върха на НАТО е въпросът, кога ще излезе Германия от НАТО.

 

Вече имаше изявление от страна на външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер за безперспективността в «дрънченето на оръжия» от страна на алианса — при това изявлението беше съвсем в навечерието на срещата на НАТО. Това говори много».

 

«В съвременните условия НАТО най-напред е основен и най-мощен инструмент на американското присъствие в Европа, — припомня Николайчук.

 

«Какво общо има тук Русия, т.нар. «руска заплаха», която самият алианс измисли?

 

Когато попитали американски генерал, командващ силите на НАТО в Европа през 1949 година, защо ви е нужен алиансът, той отговорил: за да държим САЩ в Европа, а СССР — извън пределите на Европа, но най-главното — за да не позволим Германия да вдигне глава. 

 

Сега всички тези три цели са постигнати, но Германия не получи нищо в замяна. 

 

Защо й е на Германия да бъде в момента в НАТО?

 

Британците показаха, че глобализмът се провали, отстъпвайки мястото на националните интереси.

 

Разбира се, това съвсем не означава, че Германия веднага ще напусне алианса.

 

Но, според мене, това е само въпрос на време. Тази стъпка ще бъде предприета след една или две години».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;