Позицията на президента на страната Росен Плевнелиев за срещата на НАТО във Варшава.
«Срещата на върха на НАТО във Варшава е успешна. НАТО реши да бъде формирана бригада в Румъния, България ще се включи в нея с до 400 военни.
Очакваме до октомври да има конкретика по въпроса за така нареченото «предно присъствие» в Черно море.
Идеята беше спомената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг като един от вариантите за надграждане на Източния фланг на НАТО и включва по-силно морско и въздушно присъствие в Черноморския регион заедно с вече взетото решение за създаване на многонационална бригада в Румъния, в която България вече заяви участие.
До октомври месец ще има конкретика по изнесеното «предно присъствие» на НАТО в Черноморския басейн.
При всички случаи това означава инициатива под шапката на НАТО, означава отворена за всички държави-членки на НАТО инициатива за учения, за координация, за съгласуване на действията.
В никакъв случай не означава и никой не коментира темата с вече, надявам се, отдавна да сме забравили думичката «флотилия».
Такова нещо няма и няма да има.
Рано е да се говори за конкретна форма на засилено присъствие, но ще бъде съобразено с международните договорености.
Тя ще бъде открита за всяка една държава-членка. Не може да се говори за двустранни и тристранни инициативи. Те ще бъда отворени за всички.
Оценявам положително политиката на отворени врати на НАТО и подписаната декларация между НАТО и Европейския съюз, елемент от която е и сътрудничеството за справяне с миграционния натиск.
Договорката за кибер-атаките е историческата, те  вече ще бъдат признавани за заплаха, че България сега ще трябва да надгради своята стратегия за кибер-защита».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;