Независимо от това, че американските военни позиционират изтребителя F-35 като лидер от пето поколение, всъщност той има слаби места, които могат да го направят лесна мишена за руската и китайската ПВО, пише The National Interest.

Твърденията, че  F-35 ще бъде ефективен срещу руските системи за ПВО предизвикват съмнения, защото Русия вложи значителни средства за развитие на мрежата от радиолокационни станции, отбелязва изданието.

 

«Въпросът не е в това, чий самолет е по-незабележим, а в следното: доколко нашите самолети са незабележими за руските радиолокационни станции, работещи в УВЧ и ОВЧ диапазони», — заяви научният сътрудник от Центъра за военно-морски анализ Майк Кофман.

 

Според думите на експерта, F-35 има още един съществен недостатък — изтребителят има едномоторен двигател, в който не са предвидени никакви механизми за занижаване на отделяните газове. Така топлинната следа от F-35 позволява неговото бързо разкриване и последващо нанасяне на удар.

 

Програмата  Lockheed Martin F-35 Lightning II вече струва около половин трилион долара — това е най-скъпата програма за производство на оръжие в историята на човечеството.

 

Разработчиците се сблъскаха с многобройни проблеми, изхарчиха стотици милиарди долари повече от планираното, накрая закъсняха с въвеждането на самолета поне със седем години.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;