Москва обяви за персона нон грата двама сътрудници от посолството на САЩ за дейност, несъвместима с дипломатическия статус. Това заяви заместник министъраътна външните работи на Русия Сергей Рябков.

 

В нощта на 6 юни около входа на посолството на САЩ американски дипломат, оказал се по-късно сътрудник на ЦРУ, се връщал в замаскиран вид след провеждане на разузнавателна операция. Сътрудникът на специалните служби на молбата да представи документите си ударил руския полицай, който охранявал дипломатическото представителство.

 

«Видеозаписът на инцидента е излъчен на 7 юни от телевизия НТВ и говори сам за себе си — посред нощ някакъв човек с ниско прихлупена на главата си плетена шапка, независимо, че е лято, изскача от рязко спряло такси и се хвърля към входа на посолството, без да прави никакви опити да покаже документите си, — заяви Рябков. — Когато дежурният полицай, за да предотврати вероятна заплаха за дипломатическата мисия от страна на неизвестно лице, се изправя срещу него, човекът с плетената шапка удря полицая  в лакът в лицето, т.е. всъщност, извършва наказателно престъпление».

 

«Колкото и да е трудно да се отрича очевидното, от Държавния департамент продължават да правят това, щателно стремейки се да запазят реномето си при погрешна игра», — отбеляза дипломатът.

 

«Нещо повече, Вашингтон предприема действия, които още повече сгъстяват атмосферата между двете страни, която администрацията на Обама руши над две години, в това число с опити да се подрие руската икономика и чрез военни заплахи».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;