На срещата във Варшава беше решено да бъде формирана бригада на Румъния и България, в която страната ни да участва с до 400 военни, но генералният секретар Йенс Столтенберг обясни, че през октомври военните министри ще решават как Алиансът да засили присъствието си по въздух и море в района на Черно море, съобщи БНР.

 

Външният министър Даниел Митов припомни, че позицията на България е това присъствие да е в рамките на учение под егидата на НАТО:

 

Ето какво каза министър Даниел Митов на срещата на НАТО:

 

«Смятам, че и нашите турски и румънски колеги са съгласни с този подход.

 

Тежките дисбаланси, внесени в Черно море след анексията на Крим, доведоха до момент, в който НАТО трябва да възстанови до някаква степен баланса.

 

Когато заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществуват.

 

Това правим ние, изграждаме отбраната си, не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че в близост до нас една държава беше атакувана» .

 

 

Ненчев допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, но и уточни, че темата тепърва ще бъде обсъждана през октомври на срещата на военните министри:

 

«По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в екваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип».

 

Като важно външният министър Даниел Митов определи споразумението между НАТО и Европейския съюз, елемент, от което, е и сътрудничеството за справяне с миграционния натиск.

 

В Егейско море има защита от страна на НАТО, обясни Даниел Митов.

 

За Черно море допусна:

 

«В Черно море нямаме все още необходимост от това, тъй като миграционните потоци, Слава Богу, не са пренасочени натам, но естествено всички следим ситуацията много внимателно и ако каналджиите тръгнат да търсят алтернативни маршрути през Черно море, ние при всички положения ще реагираме адекватно в случая».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;