Масови протести срещу полицейския произвол се проведоха в петък вечерта едновременно в няколко града на САЩ, съобщи CNN.

 

В Далас, щата Тексас, където в четвъртък имаше масово убийство на полицаи, стотици излязоха по улиците на града, протестирайки срещу неоправданото използване на сила от страна на стражите на реда, чийто жертви често са тъмнокожи. Демонстрацията бе организирана от движение Black Lives Matter, което се бори за правата на афроамериканците.

 

Според думите на местния филиал на организацията, «стрелбата по представителите на закона не е оправдана».

 

«Но ще бъда честен: разбирам напълно защо се случи всичко това», — сподели ръководителят на местния филиал Сира Маехор, добавяйки, че безпределът от страна на полицаите в САЩ е достигнал такива мащаби, че «хората просто започнаха да се сриват».

 

В Атланта, щата Джорджия хиляди блокираха движението на един от автомобилните мостове, предаде CNN. Протестиращите, които скандираха лозунги срещу действията на полицията, се наблюдават от няколко редици полицаи.

 

 

В Нови Орлеан, щата Луизиана няколко десетки демонстранти направиха акция пред полицейското управление в града. Те легнаха на земята и в продължение на 20 минути останаха неподвижни, изобразявайки по този начин телата на невинните граждани, убити от полицаите в резултат на многобройните инциденти със стрелба в САЩ.

В Лос Анджелис, щата Калифорния бе проведен мирен марш срещу незаконните действия на стражите на реда, в който участва известният рап-изпълнител Снуп Дог.

 

Протестиращите преминаха по улиците на града до сградата на полицейското управление.

 

Според участници в акцията, те осъждат неоправданото използване на насилие от страна на полицията и настояват за подобряване на отношенията между правоохранителните органи и етническите малцинства в САЩ.

 

Акции се провеждат в цялата страна

 

 

Подобни акции бяха проведени в щатите: Колорадо, Масачузетс, Минесота, Мичиган, Филаделфия и редица други.

За безредици не се съобщава.

Демонстрациите се провеждат след като в началото на седмицата в САЩ бяха извършени две убийства на афроамериканци от стражите на реда.

 

В град Фолкон-Хайтс в сряда полицаи застреляха 32-годишен тъмнокож мъж на име Филандо Кастил, чийто автомобил бил спрян за проверка. Във вторник в град Батон-Руж, щата Луизиана двама полицаи откриха огън по 37-годишен афроамериканец на име Елтън Стърлинг при опит за задържане.

 

В четвъртък в Далас, щата Тексас по време на демонстрация срещу жестокостите от страна на полицията също имаше стрелба. В резултат бяха убити петима полицаи, ранени бяха още седем техни колеги и двама граждани.

 

Стрелецът — 25-годишен тъмнокож жител на Далас Мика Хавиер Джонсън — бе ликвидиран в резултат на детонация на взривно устройство, поставено от полицията на специален робот.

 

Тагове: ; ; ; ; ;