Визитата в Москва на Картър Пейдж, съветник на Тръмп по въпросите на външната политика, предвещаваше рядка възможност да се получи представа за това, какво е в главата на кандидата за президент на САЩ, пише изданието. Но очакванията не се оправдаха, отбелязва Гардиън.

 

Макар инвестиционният банкер Пейдж, който по-рано работи в Русия, да твърди, че е пристигнал в Москва като частно лице, той вероятно се е срещнал с руски чиновници. А с ежегодната програмна реч, която Пейдж произнесе в Руския икономически университет, обикновено се натоварват авторитетни личности. През 2009 година оратор беше Барак Обама, припомня изданието.

 

По-рано изявленията на Пейдж демонстрираха това, че той без да се прикрива подкрепя Путин и критикува натиска на Запада над Русия. Неговата визита е най-новата страница «на дружбата» между Тръмп и Путин, пише изданието.

 

 

Темата на изказването му звучеше впечатляващо: «Бъдещето на световната политика». Но, както отбелязва изданието, голяма част от времето на речта си той посвети «на не твърде свързан анализ на бившите съветски републики от Централна Азия»

 

Мимоходом Пейдж рязко осъди САЩ заради намесата във вътрешните работи на отделни страни и подтикване към «смяна на режимите» в бившите съветски републики. Той заяви, че отношенията между Русия и САЩ могат да станат по-добри, но «това зависи от надделяването в САЩ на интереси, които са извън вътрешните проблеми».

 

Според изданието, по време на речта си Пейдж е избягвал конкретни отговори на въпроси. Той не е споделил, ще снеме ли Тръмп санкциите от Русия, ако стане президент, защото «сега не е подходящо да се говори за това».

 

Същият отговор даде той и на въпроса, могат ли да се подобрят отношенията между Запада и Русия.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;