Лидерите на НАТО на работна вечеря в петък по време на срещата във Варшава потвърдиха провеждането на заседание на Съвета Русия-НАТО на 13 юли и не приеха други решения по отношения на Русия. Това съобщи източник от НАТО в кулоарите на срещата.

 

«Състоя се неформална дискусия за Русия, на която не бяха приети решения, защото този формат не предполага вземането на решения» — съобщи източникът. — Присъстваха само лидерите на 28-те страни от НАТО и поканените от Финландия и Швеция, а също ръководителите на ЕС».

 

Беше изразена пълна подкрепа за провеждането на среща на Съвета Русия-НАТО следващата седмица.

 

Лидерите очакват тази среща и разглеждат Съвета Русия-НАТО като площадка за диалог, която трябва да продължи да се използва в това й качество», — продължи той.

 

«Лидерите на държавите от НАТО единодушно подкрепиха необходимостта да се запази единната позиция по отношение на Русия. Те потвърдиха двойният подход на алианса в отношенията с Русия, който включва силна отбрана и диалог», — добави източникът от алианса.

 

Според него, «лидерите също направиха анализ на действията на Русия в Украйна, в Грузия и Молдова».

 

«Беше изказана пълната подкрепа за най-бързото изпълнение на минските споразумения и задълженията на Русия в сферата на сигурността по отношение на Украйна, които са записани в тези споразумения»,  — потвърди източникът.

 

Както добави той, на вечерята се е състояла също дискусия за «занижаване на рисковете» и гарантиране на «транспарентността (прозрачност, яснота, бел.ред.) в Европа», в този контекст «се повдигна въпроса за въздушната сигурност, много лидери подчертаха необходимостта да се обсъди този въпрос на заседанието на СРН следващата седмица».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;