Русия ще следи внимателно започващата във Варшава днес среща на високо равнище на страните-членки на Алианса, заяви Мария Захарова, официален представител на МВнР на Русия.

 

«Русия с нищо не заплашва наложения ред в Европа», добави тя.

 

Русия е разтревожена от действията на НАТО около границите ѝ, допълни Захарова.

 

«Няма основание да се счита, че от Русия произлиза някаква реална заплаха към държавите от Алианса», продължи Захарова.

 

Говорителят на руското външно министерство добави, че се извършва модернизация на руската армия, както и че се водят учения, но уточни, че всичко това става на територията на руската страна и то без да разполага сили извън границите си. Москва няма да остави без отговор разгръщането на надпреварата за въоръжение край границите ѝ, посочи още тя.

«Има ли конкретен пример? Какво стои зад тези думи? Швеция говори, че Русия я заплашва; Великобритания казва, че сме заплаха за нея и генералният секретар  на НАТО говори в този план. Къде е конкретният пример за това», попита Мария Захарова в отговор на въпрос на БНР по време на брифинг, провел се в Артек, за това дали Русия подрива мира и сигурността в Европа. 

Според Захарова, ако изборът на Алианса е в посока на засилване на напрежението и надпреварата, както и агресивната реторика, то не трябва да има съмнение, че Русия ще остави това без отговор.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;