Отрядите на сирийските демократични сили останаха без огнева подкрепа от страна на коалицията начело със САЩ при настъплението на Манбидж в северно Алепо.

«Преди няколко дена силите на коалицията спряха да оказват огнева подкрепа на демократичните сили, настъпващи към Манбидж», съобщи представител на  кюрдското опълчение.

 

В четвъртък вестник Washington Post написа, че подкрепените от Пентагона опозиционни части на «Нова сирийска армия»  (New Syrian Army) са претърпели поражение в боя с групировката ИД за град Абу-Кемал в юго-източната част на Сирия, след като ВВС на САЩ са престанали да подкрепят тяхното настъпление срещу ислямистите.

 

На 28 юни американските пилоти са получили заповед да обезпечат прикритие на силите на сирийската опозиция при настъплението им град Абу-Кемал в източна Сирия.

В разгара на операцията пилотите получават заповед да напуснат района и да се отправят към град Ел-Фалуджа в съседен Ирак

 

 

 Манбидж, разположен на 360 км северно от Дамаск, е един от важните логистични центрове на ИД, чрез който терористите получават оръжие и подкрепления.
По-рано се съобщи, че в боевете за Манбидж групировката Ислямска държава е загубила над 1200 бойци.
Коалицията от 66 страни начело със САЩ бомбардира позициите на ИД от 2014 година.
Операцията на коалицията в Сирия се провежда БЕЗ разрешението на сирийската власт.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;