Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че НАТО трябва да мобилизира политическата си воля и да предприеме конкретни мерки за противодействие на такива опасности, като терористичната групировка Ислямска държава, Русия и излизането на Великобритания от ЕС.

 

«Терористичните атентати, вдъхновени или организирани от ИД, отнесоха живота на невинна хора в страните от НАТО: от Орландо до Париж, Брюксел и Истанбул. 

 

Конфликтите от Африка до Сирия и Афганистан изхвърлиха вълни от мигранти, търсещи убежище, в Европа.

 

Руската агресия срещу Украйна заплашва нашето виждане за Европа, като единна, свободна и мирна. Гласуването на Великобритания за излизане от ЕС повдига важни въпроси за бъдещето на европейската интеграция», — пише Обама в своя статия за вестник Financial Times.

 

«Считам, че нашите страни трябва да мобилизират политическата си воля и поемат конкретни обещания, за да противодействат на тези спешни опасности», — добавя американският лидер.

 

Във Варшава на 8-9 юни се провежда среща на върха на НАТО. Очаква се, че на срещата ще се утвърди разполагането на войски на НАТО в Полша и страните от Прибалтика.

 

Вашингтон нееднократно обвинява Русия за намеса в конфликта в Донбас. Руското МВнР подчертава, че Москва НЕ Е страна във вътрешноукраинския конфликт и може само да оказва натиск над страните в него.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;