Сътрудникът от посолството на САЩ в Москва, който уж беше нападнат около стените на дипломатическата мисия, всъщност работел за ЦРУ под дипломатическо прикритие, пише The Washington Post, позовавайки се на двама американски чиновници.

 

«Той се опита да се скрие в посолството от преследващите го представители на руските спецслужби, които планираха неговото задържане»,  цитира изданието думите на източниците си.

 

По такъв начин изданието потвърждава думите на представителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която по-рано каза, че дипломатът се е връщал от разузнавателна операция.

 

«Или силно се е изнервил поради този факт, или просто е искал на всяка цена да остане в сянка, затова и не е показал дипломатическия си паспорт, а когато го спрели — пуснал ръце» — отбеляза Захарова.

 

За инцидента около сградата на американското посолство в Москва медиите съобщиха на 29 юни. От МВнР на Русия тогава поясниха, че дипломатът сам е нападнал охраняващия дипломатическата мисия полицай, за което свидетелстват кадрите от камерите за видеонаблюдение.

 

По-късно журналистите изясниха, че става може би дума за третия секретар на политическия отдел на посолството на САЩ Даниел ван Дайкен.

 

Държавният департамент отказа да коментира видеозаписа, заявявайки, че «неговата истинност не може да бъде доказана».

 

Представителят на ведомството Джон Кирби само потвърди, че участник в инцидента е бил акредитиран дипломат от САЩ.

 

Ето какво каза по-рано Захарова по случая:

 

«Известно е, че даденият дипломат всъщност е сътрудник на ЦРУ. В тази нощ той, маскирайки се, се е връщал след провеждането на разузнавателна операция. «Вашингтон пост» дори твърди, че дипломатическият паспорт за него е само прикритие. А това за «счупеното рамо» — това е из областта на фантастиката. Може ли дипломат с такава травма, нахлуваш в посолството, спокойно да си поправя прическата пред огледалото? Точно това е документирало видеото, които ни показаха самите американци», — заяви Захарова.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;