Мащабните учения, които НАТО провежда в Полша, не отчитат това, че в условията на реални бойни действия войската на алианса ще бъде унищожена, пише The Huffington Post.

 

В началото на юни в Полша стартираха ученията Anakonda-16, в хода на които няколко стотин американски, британски и полски военнослужещи извършиха десантни действия в централната част на страната, за да отработят поведението си в случай на война с Русия.

 

Но в условията на реален конфликт войската на НАТО би се оказала в смъртоносен капан, пише изданието.

 

«Зоната на десанта е разположен само на 180 мили от военната база в Калининград, т.е. в пределите на обсега на руските ракети», — пише НР.

 

На земята лековъоръжените войници ще се превърнат в мишена за руските безпилотни самолети и далекобойната артилерия, се казва в статията.

 

По време на ученията на НАТО войската трябва да обезпечи сухопътен коридор в Литва за американските бронетранспортьори Stryker. В действителност, техниката се оказа заклещена между базата в Калининград и Белорусия, съюзник на Русия, в т.нар. «огнен капан», отбелязва изданието.

 

Huffington Post също цитира данни от доклада на изследователския център RAND, според който войската на НАТО «дори няма да може да отстъпи и ще бъде унищожена на място».

 

НР отбелязва също, че още една трудност за войската на алианса е езиковата бариера и културните различия между войниците от различните страни, което възпрепятства координираните им действия.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;