Държавният департамент на САЩ възобнови вътрешното разследване на екс-държавния секретар Хилъри Клинтън и нейните съветници, които са заподозрени в нарушаване правилата при работата със секретна информация.

По-рано се съобщи, че главният прокурор на САЩ Лорета Линч отказва да предяви към Клинтън официални обвинения.

 

Решението бе прието след препоръката на сътрудници на ФБР, които не успели да намерят доказателства за взлома на сървъра на екс-държавния секретар.

Представителят на държавния департамент Джон Кирби заяви, че се възобновява вътрешното разследване в резултат на намесата на Министерството на правосъдието.

 

По-рано Кирби отбеляза, че отговорните лица могат да понесат «дисциплинарни наказания».

Също по-рано ФБР заяви, че «вероятно Хилъри Клинтън НЕ Е знаела точно какво означават думите «Секретна информация».

 

Американски сенатори изразиха в тази връзка недоумение, защото, според тях, става дума за «бившата първа лейди, сенатор и екс-държавен секретар на САЩ».

По време на разследването се установи, че Хилъри Клинтън е споделила секретна информация за държавния дълг на Гърция със сътрудник на Фонда «Бил и Хилъри Клинтън», както и със зет си, който чрез финансова мрежа на Сейшелските острови се е възползвал от така споделената информация. Допуска се, че в резултат на изтеклата информация те са натрупали значителни приходи.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;