В Италия назрява политическа и икономическа криза, която остана в сянката на решението на Великобритания за излизане от Европейския съюз, пише Business Insider.

«Италия ще разбие Европа на части, но почти никой не забелязва политическата и икономическата криза, назряваща в страната», — пише изданието.

 

Всички внимателно следят последствията от британския референдум, които могат радикално да повлияят върху икономиката и политиката на ЕС.

 

«Но ако обърнете внимание на икономическата статистика, банковите проблеми и престоящия конституционен референдум в Италия, ще видите, че това е бомба със закъснител»,  — се казва в статията.

 

През октомври в Италия ще се проведе конституционен референдум, не по-малко важен от Брекзит. Аналитиците от  Citi отбелязват, че това «вероятно ще е най-големият риск за европейсйкия ландшафт за тази година, който не е свързан с Великобритания».

 

Резултатите от референдума могат сериозно да повлияят върху ситуацията в страната и върху цяла Европа. Гражданите на страната трябва да решат, одобряват ли конституционната реформа, която ще промени формирането на горната палата на Парламента (Сената) и почти напълно ще съсредоточи законодателната власт в ръцете на депутатите от долната палата.

 

От гледна точка на аналитиците, това трябва съществено да ускори законодателния процес в страната. Понастоящем двете палати притежават еднаква власт по този въпрос, което пречи на работата.

 

Ако италианците гласуват «за», премиерът на страната Матео Ренци, вероятно ще успее да стабилизира дейността на правителството и ще лансира закони, насочени към увеличаване на икономическата конкурентноспособност на Италия.

 

Ако те гласуват «против», голяма е вероятността правителството на Ренци да се разпадне, а това ще повлече след себе си политически хаос, който не е съществувал в страната от времето на оставката на Берлускони, отбелязва авторът на статията.

 

«Ако референдумът се провали, очакваме крах на правителството на Ренци. Формирането на стабилно правителство на болшинството преди или след новите избори може да се превърне в сериозен проблем дори за италианските стандарти», — пишат аналитиците от Deutsche Bank в писмо до своите клиенти.

 

Политическият хаос ще повлече след себе си финансов и икономически. По данни на Общата конфедерация на италианската промишленост, ако реформите на Ренци не минат, страната ще изпадне в рецесия, ще влезе в нови дългове, очаква я изтичане на капитали.

 

Както отбелязва изданието, «само това Италия в момента не може да си позволи», — страната вече е потънала в сериозна банкова криза.

 

«Банковият сектор в Италия е крехък»,  цитира изданието аналитикът от Deutsche Bank Джим Рид.

 

Банките в страната страдат от «лоши кредити» — те са толкова много, че правителството през април бе принудено да създаде фонд за подпомагане на слабите банки и да убеди инвеститори, шефове на банки и застрахователи да вложат във фонда пет милиарда евро.

 

Само банка Monte Paschi  има 47 милиарда просрочени кредити.

 

Общо в Италия има 300 милиарда «лоши кредити».

 

Това не би било проблем, ако Италия не бе с хронично слаба икономика, пише изданието.

 

Държавният дълг на страната отстъпва само на този на Гърция.

 

По всяка вероятност правителството няма да успее бързо да поправи ситуацията.

 

«Италианската финансова система балансира на ръба на пропастта без особена надежда за излизане от кризата. Брекзит може да е най-големият проблем за Европа сега, но Италия диша във врата на Европа», — завършва изданието.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;