Американският правозащитник Фил Вайлейто призова президента на САЩ Обма да повдигне въпроса по време на предстоящата във Варшава среща с президента на Украйна Петро Порошенко за масовото убийство в Одеса  през май 2014 година.

 

«Моля Ви да повдигнете въпроса по време на срещата си с украинския президент по молбата на Съвета на майките за провеждането на международно разследване на убийството на 46 човека на 2 май 2014 година в Одеса», — отбеляза Вайлейто в открито писмо до Обама, което се появи в интернет.

 

Правозащитникът призовава Обама «да помоли Порошенко официално да изрази пълната подкрепа на правителството си за пълноценно сътрудничество в новото разследване, а също да публикува правителствени документи, касаещи  масовото убийство».

 

«Помолете го да освободи невинните жертви на нападението в Одеса, които са оцелели и все още са в затворите, при това много от тях са в ужасни условия. И го помолете да заповяда на Службата за сигурност на Украйна да прекрати преследването на членовете на Съвета на майките, опитвайки се да ги заставят да мълчат», — добавя той.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;