Снимката НЕ Е монтаж, а факт. Така изглеждаше Расмусен, когато анти-НАТОвци го ...поздравиха.
Снимката НЕ Е монтаж, а факт. Така изглеждаше Расмусен, когато анти-НАТОвци го …поздравиха.

На срещата членовете на НАТО трябва да вземат решение за разполагането на голям брой войски на територията на източните страни на алианса, в това число постоянни наземни, въздушни и военно-морски сили в страните от Балтика, Полша, Румъния и България, съветва бившият генерален секретар на НАТО.

 

В предверието на срещата на върха на НАТО във Варшава бившият генерален секретар на алианса Андерс Фог Расмусен в своя статия за Newsweek обяснява на съюзниците си, защо не следва да се питаят никакви илюзии по повод намеренията на Москва.

 

Ако срещата премине успешно, това ще помогне да се стабилизират съюзниците на НАТО и ще се повдигне моралният дух на алианса сега, когато той страда от политическа неувереност и недостатъчно финансиране, счита Расмусен. Той припомня, че от 2014 година Западът е поел нов курс по отношение на Русия — решителността и сплашването на излезли на първи план пред диалога и сътрудничеството.

 

«Ние не трябва да питаем илюзии по повод намеренията на Москва», — уверен е бившият генерален секретар на НАТО.

 

Според него, за настоящата ситуация е виновен «сблъсъкът на идеи»: от една страна — върховенството на закона и демократичните избори, а от друга — една държава, която не може да бъде сдържана от нищо, която «може да принесе в жертва собствените си граждани, за да съхрани амбициите на своите управници».

 

Расмусен подчертава, че, «за да се защити западният начин на живот», европейските съюзници трябва да се примирят с това, че решителното сдържане, сплотеността и защитата на приятелите  са по-важни от тази цена, която ще се наложи да бъде платена вследствие на икономическите санкции срещу Русия или потенциалното сближаване с Москва. Не следва да се стремим към развитие на конфликта, но не е необходимо и да се приспособяваме и да търпим «лошото поведение».

 

«Членовете на НАТО трябва да си сътрудничат с Русия където могат, но да се противопоставят на Русия, което е задължително», — убеден е Расмусен.

 

Според бившият генерален секретар на НАТО, на срещата във Варшава съюзниците трябва отново изцяло да подкрепят санкциите срещу Русия и да продължат в този дух докато условията на Минските съглашения не бъдат изпълнени. 

 

Той изразява увереността, че ако Европа не може да запази санкциите, това ще отслаби военните усилия на НАТО за сдържането на руската тактика на сплашване.

 

«Икономическите санкции и военното сдържане — това са две страни на една монета», — пише Расмусен.На срещата членовете на НАТО трябва да вземат решение за разполагането на голям брой войски на територията на източните страни на алианса, в това число постоянни наземни, въздушни и военно-морски сили в страните от Балтика, Полша, Румъния и България, съветва бившият генерален секретар на НАТО.

 

Освен това, трябва да се продължи разработването и да се развива колективната система на ПРО и компютърната сфера, за да се премине «от пасивна отбрана към по-активна роля и при необходимост към настъпление».
Според Расмусен, европейските страни — членки на НАТО трябва да увеличат своя отбранителен бюджет до 2 % от БВП, да намалят изоставането на Америка в отбранителната сфера и така «да изпратят позитивен сигнал към следващата администрация на САЩ».

 

Но и САЩ също трябва да продължат да внасят своя дял в общото дело, пише Расмусен.

 

Срещата във Варшава — това е своевременна възможност за Запада да покаже, че той не остава встрани, когато притесняват неговите приятели и съседи. Липсата на решимост и единство по отношение на Русия само укрепва Москва в идеята й, че тя може да се намесва във вътрешните работи на своите съседи в името на своите интереси, счита Расмусен.

 

Ще се наложи НАТО да демонстрира решимост в продължение на дълъг период от време, преди избраният от срещата в Уелс подход по отношение на Русия да започне да има забележимо влияние върху поведението й, твърди Расмусен.

 

Но успехът на срещата на НАТО във Варшава ще приближи съюзниците «към Европа, цялостна и свободна», заявява Расмусен в статията си за Newsweek

Превод: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;