Ек-посланикът на Великобритания в ООН, сър Джеръми Грийнсток, заяви, че Съединените щати са принудили Великобритания да започне война в Ирак прекалено рано.

 

След доклада на Джон Чилкот за британското участие във войната в Ирак от 2003 до 2009 година, който прави изводите, че тогавашният премиер Тони Блеър е преувеличил заплахата, която представлява Саддам Хюсеин, и че военните действия не са били последната възможна мярка, Джеръми Грийнсток заяви, че Блеър е настоявал за резолюция на ООН в покрепа на инвазията. Грийнсток обаче уточнява, че тогава американската администрация е смятала, че това е просто загуба на време, съобщи кор. на БНР от Лондон.

 

Бившият британски посланик в ООН изтъкна, че премиерът, кабинетът и той самият са смятали, че на оръжейните инспектори в Ирак трябва да се дадат още 6 месеца с надежда Саддам Хюсеин да отстъпи, преди да се предприемат бойни действия.

 

Макар и президентът Джордж Буш първоначално да е подкрепял тази идея, по-късно под въздействието на други влиятелни американски фигури той е променил мнението си и е оказал натиск върху британците да влязат във войната, посочи Грийнсток.

 

Британският генерал Тим Крос, участвал при изготвянето на плановете за войната, се присъедини към казаното от Гийнсток, като отбеляза, че хора като Доналд Ръмсфелд, министър на отбраната на Съединените щати по време на военните действия, не са искали и да чуят предупрежденията на Великобритания и на ООН за евентуалните последици от инвазията за Ирак.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;