ВВС на САЩ изоставиха съюзниците си в Сирия в критичен момент на боя, което стана причина за провала на операция, съобщава The Washington Post.

 

Източници на изданието съобщават, че на 28 юни американските пилоти са получили заповед да прикрият силите на сирийската опозиция при настъплението към град Абу-Кемал в източна Сирия. В разгара на операцията пилотите са получили заповед да напуснат района и да се отправят към покрайнините на град Ел-Фалуджа в съседен Ирак.

 

Според представителя на Пентагона Крис Харвър, командването е счело за по-необходимо да унищожи колона терористи от ИД, изтласкани по-рано заедно с техниката си от Ел-Фалуджа. В резултата конвоят от терористи бил унищожен.

 

В същото време Свободната сирийска армия била принудена на отстъпи пред град Абу-Кемал.

 

Информацията, че американските самолети са изчезнали по време на боя е потвърдена и от командващия «Нова сирийска армия» Мухамед Талаа. Спри това, според него, сирийците не са знаели, че остават без подкрепа от въздуха.

 

Вестникът пише, че провалът на операцията се е превърнал в силен удар по плановете на САЩ да формират в региона местни части, способни да се противопоставят на терористите. Издание задава въпроса, достатъчно ли са силите, които имат САЩ, щом им се налага постоянно да прехвърлят войска по огромната територия.

 

Коалицията от 66 държави начело със САЩ бомбардира позициите на ИД от 2014 година.

 

В Сирия операцията на коалицията се провежда БЕЗ разрешението на сирийската власт.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;