„Има ли пряка връзка между посещението на държавния секретар Хилари Клинтън, обратът във вашата позиция и решението на правителството за спиране на проекта „Белене”? Бил ли е министър Младенов упълномощен от премиера за това му докладване до държавния секретар на САЩ?” Тези въпроси зададе от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в блиц-контрол към министър-председателя Бойко Борисов.

 

Според Жельо Бойчев България се оказва в центъра на поредния мащабен скандал. Депутатът от левицата припомни, че след като «Уикилийкс» публикува 1 258 имейла на Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар, се оказва, че тя живо се е интересувала от България и по-специално от енергийната ни политика.

 

Жельо Бойчев цитира писмо до нея от Ричард Морнингстар, специален представител на държавния секретар Хилари Клинтън по Евразийските енергийни въпроси:

 

„Искам да Ви уведомя, че преди малко ми се обади българският външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да спре ядрения проект «Белене» с Русия. Това беше голяма тема при посещението Ви в София“.

 

Депутатът от БСП посочи и факта, че Хилари Клинтън е била на посещение в София, в качеството си на държавен секретар на САЩ, по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов.

 

„Визитата беше проведена на 05.02.2012 г., а решението за спиране на АЕЦ „Белене“ бе взето в края на март”, припомни Бойчев.

 

Според него тази кореспонденция показва причините за пълния обрат в лична позиция на Борисов, както и тази на българското правителство по проекта „Белене“.

 

„Много добре си спомням, както и цяла България, как много вдъхновено и аргументирано защитавахте реализацията на този проект в участие в предаването „Панорама“ от 8 април 2011 г.”, каза още народният представител.

 

Той попита премиера кой и къде реално формира и реализира политиката на страната ни в областта на икономиката, енергетиката и външната сигурност.

 

„Кога сте искрен? Когато твърдите, че правите всичко възможно за реализацията на големите енергийни проекти или когато вашите министри се надпреварват да ги саботират?”, продължи с въпросите Бойчев.

 

Депутатът е на мнение, че дали ще е първият или вторият формат на правителството на Борисов, политиката продължава да бъде една и съща. В тази връзка той цитира и вицепремиера на сегашното правителство Румяна Бъчварова, която заявява:

 

„Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия. Сега се видя, че нашата позиция е действително последователна”.

 

„Това е след едно друго посещение на тогавашния вече секретар Джон Кери. Различният формат на правителството не променя отношението към големите енергийни проекти”, категоричен е Бойчев.

 

Той изрази удовлетворение от позицията на Борисов да търси изход от тежката ситуацията на страната ни след арбитражно решение за АЕЦ „Белене”.

 

„Много Ваши министри и деятели от ГЕРБ се надпреварват да зачеркват този проект и да го квалифицират по какъв ли не начин. Ще получите подкрепа, ако предложите отговорно решение към бъдещото поколение на страната, което дава възможност България най-сетне да реализира от големите си стратегически енергийни проекти”, заключи Жельо Бойчев.  

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;