Министерството на отбраната на Русия реши да направи малък сюрприз на разширяващото се НАТО по повод срещата на алианса във Варшава: да разположи два «Подсолнуха» в Черно и Балтийско море.

 

Решено е военната страховита техника да се разположи в регионите, в които военният алианс развива кипяща дейност и разширява инфраструктурата си.

 

«Подсолнуха» може да открива кораби в далечина 300 километра, а самолети — 600 км, в зависимост от височината на полета. Колкото е по-високо самолета, толкова по-бързо обектът бива разкрит.

 

«Подсолнуха» е в състояние да открива да 100 въздушни обекта и до 300 морски обекта, предавайки на териториалния център за управление данните с цел по-нататъшно целеполагане при използването на средствата на ПВО.

 

Александър Горчаков в миналото казва: «Русия не се сърди. Русия се съсредоточава».

 

Наглото поведение на НАТО в Средиземно море е видно за всички. Алиансът помпа мускули и с влизането си в Черно море.

 

В същото време Русия изпита не само най-новото си въоръжение в Сирия, но и системите за контрол над граничните морски части.

 

Още в началото на година Каспийската флотилия проведе изпитания на задхоризонтната радиолокационна станция «Подсолнуха».

 

В резултат умният радар видя на брега четири нисколетящи Су.24 и предаде координатите им на ракетния кораб «Дагестан», намиращ се в средата на морето.

 

Зенитчиците от корвета условно поразиха въздушните цели.

 

Пресслужбата на Южния военен окръг съобщи:

 

«Целта на ученията беше отработка на взаимодействието на РЛС с управлението на корабите при откриване на въздушни и надводни цели за по-нататъшно предаване на данните за обстановката и целеполагане при употребата на оръжие».

 

 

 

«Подсолнуха» открива въздушни цели до 500 километра, а надводни — около 300.

 

Това превръща «Подсолнуха» в идеално средство за контрол на икономическа зона в рамките на 200 мили.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;