Президентът на България Плевнелиев  сам е взел решението си да не се кандидатира за втори мандат. Плевнелиев няма проблеми с премиера Бойко Борисов, но настоява екс-президента Георги Първанов да изрази ясна позиция за Големия шлем и проблемите в Украйна. Президентът отново декларира твърдата си позиция към Русия и обяви, че българите не са степен народ.

 

Взех сам своето решение да се откажа от втори мандат. Направих го навреме и излязох честно пред народа. Нека колкото може повече кандидати и народът да избере. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия.

Ето и още части от интервюто:

 

Знаете времето между сполетялата ме трагедия и времето, когато заявих своето намерение през май. Дай Боже следващият президент да е още по-ефективен и полезен.

 

Аз я носих тази тежест и я нося с удоволствие. Бях посадил своите дървета построил своите къщи.

 

Не съм се е чувствал притеснен от липсата на съпругата му на официални събития.

 

Огледайте се колко държавни глави около мен. Ако са идвали 7-8, сега ще са 30 – 35 – всички идват без своите съпруги.

 

Искам да кажа, че България е добре представена със своя президент.

 

Кандидатите на ГЕРБ за президент са няколко на брой – самият аз бях сред кандидатите. Разбира се аз взех своето отговорно решение. Сега предстоят разговори с други кандидати

 

По отношение на твърденията, че корупцията в България не е овладяна, ще кажа, че всяка година участвам в годишните доклади на ЦИД, институция с ясен поглед върху проблемите с корупцията.

 

Какво трябва да се направи – първо да не замитаме проблема. Докладът на ЦИД е категоричен – трябват действия. В този доклад се измерва корупцията повече от 20 години насам. В някои направления няма прогрес – например корупцията в държавната администрация стои на същото ниво. Там нещата трябва да променят. Това зависи не от електронно правителство, а от всеки министър, администратор, каза президентът.

 

В енергетиката корупцията трябва да бъде разкрита от компетентните органи. Казусът Белене – сега ни осъдиха да платим 550 млн. евро., преди това бяха налети десетки милиони. А се оказа сега, че няма договори. Къде са отговорните, кой е отговорен, че е действано по този начин – да се налеят толкова милиарди без договор. Би ми се искало именно Георги Първанов да обясни за големия шлем, да обясни каква е позицията му по проблемите в Украйна. Крайно време е да излязат и да говорят, да обяснят.

 

Например казусът КТБ – 3.6 млрд. липсват – пак питам кои институции трябва да вземат отношение. Трябва да се тръгне по пътя на парите – това е апелът на държавния глава.

 

Трябва да се говори откровено по тези проблеми – и в енергетиката , и в банковия сектор. Казусът КТБ, и «Белене» трябва да бъде обяснен на народа.

 

По отношение проблема с Русия мога да кажа следното: за мен винаги е било ясно едно – за да се решиш един проблем, трябва да го откриеш, да го посочиш.

 

Какъв е проблемът с Русия – посочвам проблема и аз го правя.

 

Аз не виждам бъдещето на България в казахските степи.

 

Ние не сме степен народ.

 

Не виждам бъдещето на България в спор между две големи сили.

 

Нямам конфликт с Бойко Борисов по отношение на позицията за Русия.

 

Много често сме били на различни позиции, нещо повече, аз и министър-председателят сме приятели. Действаме, независимо от различията, които имаме и действаме единно.

 

Не одобрявам «Брекзита», защото е „предизвикан от националисти и популисти, а те са предатели.

 

Националисти и популисти, които си играят с историята не са показали, че техен план е сработил. Затова пазете се от тези хора, коментира президентът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;