Кисе: Българите в Украйна искат културна автономия

Българската диаспора в Украйна иска автономия, каквато получиха кримските татари. Българският депутат в Радата, Антон Киссе, коментира в предаването «Нещо повече» на програма «Хоризонт» това искане:

 

Ситуацията в Украйна е напрегната и всякакъв диалог за автономията създава напрежение и не се разглежда. Порошенко е съгласен Болград да бъде административен център, защото той е родом от там. Не говорим за териториална автономия и за отцепване на райони, а става дума за културна автономия, за запазване на българската културна общност, за съхранение на езика.

 

Киссе допълни:

 

Това ще ни помогне да създадем българска телевизия, да увеличим обхвата на разпространение на българските канали в Украйна, да създадем възможност за по-широко изучаване на българския език и не само да имаме средни училища, но да има и висши учебни заведения, за да може в днешни дни българите тук да се реализират с помощта на правителството на Украйна и безусловната подкрепа на нашата родина – България. Според измененията в Конституцията на Украйна ние трябва максимално за себе си да съхраним българското образование.

 

 

По-рано бе съобщено, че българската диаспора, в която явно Антон Кисе не влиза, вече е поискала от президента на Украйна Порошенко не културна, а ТЕРИТОРИАЛНА автономия, подобно на това, което Порошенко обеща на кримските татари.

Румънците от Буковина в Украйна също поискаха от Порошенко ТЕРИТОРИАЛНА автономия.

Позицията на Антон Кисе издава близката му съпричастност с политиката на президента Порошенко, която не поставя знак за равенство между народите, населяващи Украйна.

 

Коментари:

Зареждане ...