Директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че въз основа на разследването на агенцията няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу Хилари Клинтън за използването на личнен имейл сървър Хилъри Клинтън по време на четири годишния й мандат като държавен секретар. Разследването е целяло да уточни дали е била изпращана или неправилно съхранявана класифицирана информация, предаде кореспондентът на БНР от САЩ.

 

Разследващите са разгледали 30 хиляди имейла. От тях не е имало изтрита кореспонденция с цел укриване. Има доказателства, че Клинтън и екипът й за били изключително небрежни с класифицирана информация.

 

Препоръката, която Коми отправи е, че въпреки че има доказателства за нарушаване на правилата за третиране на класифицирана информация, няма достатъчно поводи за повдигане на криминални обвинения.

 

Коми посочи, че изявлението му не е координирано с Департамента по правосъдие и по време на работата не е имало влияние отвън. Той предприе необичайна стъпка да представи повече информация, защото случаят е следен подробно от обществото.

 

Шефът на ФБР говори след като миналата седмица бе проведено интервю със самата Клинтън.

 

Резултатът от разследването ще бъде изпратено на Департамента по правосъдие, откъдето трябва да вземат решение дали има достатъчно доказателства за повдигане на криминални обвинения срещу Хилари Клинтън. По-рано главният прокурор Лорета Линч обяви, че ще се съобрази с препоръките на ФБР и адвокати от кариерата

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;