Iraq - Saddam Hussein Sentenced to DeathКъм момента на нахлуването на НАТО в Ирак Садам Хюсеин не е представлявал заплаха за света.
Това заяви ръководителят на официалното разследване на британското участие в иракската военна кампания Джон Чилкот.

 

«Садам Хюсеин не е представлявал заплаха за света през 2003 година…Инспекторите от ООН извършиха проверка в страната, наблюдаваха спазването на санкциите», — отбеляза Чилкот.

 

Войната в Ирак започна на 20 март 2003 година. Година преди това, по време на срещата с президента на САЩ Джоржд Буш-младши на неговото ранчо в Тексас, британският премиер Тони Блеър даде съгласието си да подкрепи американската военна операция, за което свидетелства неотдавна разсекретения меморандум на тогавашния държавен секретар Толин Пауъл.

 

В резултата на участието на Великобритания в иракската военна кампания загинаха стотици военнослужещи.

 

Председателят на комисията, която разследва британското участие във войната в Ирак между 2003 и 2009 г., Джон Чилкот, днес оповести доклада си, състоящ се от 2 милиона и 500 хиляди думи. В речта си при обявяването той заяви, че започналите през 2003 г. военни действия не са били последната мярка, която е трябвало да бъде предприета, тъй като не са били изчерпани всички останали възможности.

 

Той критикува правителството и тогавашния министър-председател Тони Блеър, че не са успели да постигнат обявените си цели и че силно са подценили последиците от конфликта за Ирак.

 

Докладът освен това заключава, че не е била изцяло налице законова база за започване на военните действия поради липсата на втора резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

 

Докладът също преценява, че поднесените навремето доказателства за способността на Саддам Хюсеин да разработва оръжия за масово унищожение не са убедителни.

 

«Сега е ясно, че решението за инвазия в Ирак е основано на базата на погрешни заключения на разузнаването и политиците», изтъкна Джон Чилкот.

Той се надява докладът да помогне да бъдат дадени отговори на семействата на повече от 200-те британци, загинали в конфликта.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;