Десетки хиляди българи живеят без основни храни

Десетки хиляди българи, които живеят в отдалечени райони, нямат достъп до основни храни. Причината е, че търговците нямат интерес да ги зареждат, затова държавата е готова да поема част от разходите им по доставките, предаде bTV.

Проблемът се изостри през последната година и половина. Тъй като до края на 2014 г. държавата подпомагаше транспортните разходи за снабдяването, което ставаше чрез Централния кооперативен съюз. От тогава досега обаче такава подкрепа няма.

 

Финансовото министерство предлага възобновяването й, но по нови правила. За второто полугодие на 2016 г. да бъдат отпуснати до 700 хил. лв. на 95 общини, в които има 1050 засегнати от проблема селища. В тях живеят 80 хил. души.

Общините с най-много такива населени места са Крумовград – 61 и Смолян – 41.

 

В списъка влизат само селища с по-малко от 500 жители, на чиято територия няма регулярно функциониращ търговски обект.

 

Кметовете ще избират доставчика по Закона за обществените поръчки. Субсидията за 1 изминат километър ще е 70 стотинки. Като за втората половина на тази година се планират да бъдат отпуснати общо до 700 хил. лв. За сравнение през 2014 г. държавата е дала 3,5 млн. млн. лв. на Централния кооперативен съюз за същата дейност.

 

 „Както се казва — правото е на този, който държи ножът и реже баницата с нея», казва Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Сдружението на общините.

 

От сдружението твърдят, че орязаната помощ ще принуди общините да заделят средства от собствените си бюджети.

 

„Общините ще трябва да додават кой колкото може, за да може да се гарантира услугата», смята Чавдарова.

 

Общините ще получават субсидията на два транша. А доставчиците ще имат задължението да зареждат селищата поне 2 пъти седмично. Предстои кабинетът да вземе решение за отпускането на средствата.

Коментари:

Зареждане ...