Днес бе публикуван британски доклад, изготвен от специалисти дълги години, в който се твърди, че нахлуването на НАТО и Великобритания в Ирак е било грешка на разузнаването. Твърди се още, че Садам Хюсеин в момента на агресията на НАТО НЕ Е бил виновен.

 

Бившият премиер Тони Блеър вече пое отговорността си за грешката.

Премиерът Дейвид Камерън заяви пред парламента, че се надява, че докладът ще донесе успокоение за близките на загиналите в конфликта.

 

Това е труден ден за семействата на всички, загубили близки. Те чакаха твърде дълго този доклад и първите ни мисли днес трябва да бъдат отправени към тях. В тяхната скръб и гняв се надявам, че могат да намерят поне някаква утеха от дълбочината и взискателността на този доклад, както някакво успокоение от това, че никога няма да забравим невероятната служба и жертва на техните синове, дъщери, съпрузи и съпруги, посочи Дейвид Камерън.

 

Близките на загиналите и ранените в конфликта призоваха грешките, посочени в доклада, да не бъдат повтаряни никога.

 

Никога повече не трябва да бъдат допускани толкова много грешки, които да доведат до жертването на британски животи и разрушаването на една страна без положителна цел. Гордеехме се, когато нашите съпрузи, съпруги, синове и дъщери се включиха, за да служат на страната ни, но не можем да се гордеем от начина, по който страната ни се отнесе с тях, каза един от роднините след обявяването на заключенията в доклада.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;