Журналистът Валери Найденов коментира в предаването «12+3» по програма «Хоризонт» докъде ще стигне затоплянето на отношенията между Турция и Русия:

Затоплянето на отношенията между двете държави се случи неочаквано за всички, освен за тези, които са в играта, но това са малко хора. Забравяме, че Ердоган дълги години е бил футболист и много добре познава изкуството на финта. Явно изфинтира нещо, принуден от икономическите обстоятелства, това, което се случва в Европа – Брекзита, тъй като това писмо с извинението се получи веднага след това. Освен това на 1 юли станахме свидетели на оставката на генерал Брийдлав, командващи войските на НАТО, който явно подкрепяше Ердоган. Преди няколко дни пък изтекоха имейлите на Брийдлав и се разбра, че той е заговорничел срещу Обама, искал е да води самостоятелна външна политика, която да изостри войната в Украйна.

 

Съвкупността от всички тези фактори очевидно е накарала Ердоган да види, че досегашната му политика е абсолютна грешка и за разлика от лидерите в Европа може да предприеме маневри и може бързо да си извади изводите, че греши., затова предприе тези действия.

 

Очевидно е, че и руснаците му отделят голямо внимание и вече му дадоха много, като откриха отново туризма в Турция, има рекордни записвания тези дни за туристически пътувания на руснаците. Туризмът е изключително важен за Турция. Също така има много голям строителен бизнес на турските фирми в Русия.

 

Според Найденов отношенията между Турция и САЩ са започнали да се влошават още по време на войната в Ирак през 2003 година:

 

Тогава Ердоган отказа да предостави турската база на САЩ. Още тогава двете държави започнаха политически да се раздалечават. Ердоган дори се беше ориентирал към Арабския свят.

 

Тогава той се скара и с Израел.

 

Според мен Ердоган е на път да се прости със своите големи амбиции в Сирия.

 

Той очевидно искаше сирийска територия. Примири се с това, че кюрдите завоюваха доста големи територии, подкрепяни от САЩ.

 

Много хора смятат, че САЩ и Русия предприемат напълно съгласувани помежду си действия в Сирия и едва ли не Русия е получила указание да помогне да се свали Ердоган, но аз не мога да потвърдя това.

 

Валери Найденов коментира и влизането на България в еврозоната:

 

Хората са забравили, че през 2009 г. номер едно в програмата на ГЕРБ беше влизането на България в Еврозоната, а сега Бойко Борисов казва, че това влизане не е кой знае каква трагедия, даже е много хубаво, но ние ще чакаме до последния момент.

 

Ако беше казал това през 2009 г., всички щяха да скочат срещу него.

Тагове: ; ; ; ; ; ;